Prva srečanja slušateljev etnologije in domoznanstva segajo v študijsko leto 2005/2006. Na prvih srečanjih smo se seznanili z osnovnimi etnološkimi temami in še posebej s problemom meščanske kuhinje ob takrat novi knjigi dr. Borisa Kuharja: Kuharica v Prešernovem času.
Obiskali smo Pristavo nad Stično. Ogledali smo si cerkev sv. Lamberta in gradišče ob njej, razvaline gradu, v katerem je živela Virida Visconti, mati Ernesta Železnega, zadnjega koroškega vojvode, ki je bil ustoličen na Gosposvetskem polju. Seznanili smo se z zgodovino in sakralno umetnostjo v opremi cerkve kot tudi z bogatim ljudskim izročilom, na izletniškem turizmu Okoren pa z ljudsko prehrano.
Nekajkrat smo se sestali v Mestni knjižnici Grosuplje. V domoznanski sobi smo se seznanili s teoretičnimi izhodišči etnologije in še posebej domoznanstva ter spoznali literaturo z obeh področij, ki jo hrani naša mestna knjižnica in nam je lahko opora pri delu krožka. Prav na teh srečanjih smo se slušatelji dogovorili, da bomo kapelice v sedmih župnijah občine Grosuplje vključili v svoj program domoznanskih proučevanj.

Takoj po novem letu 2006 smo obiskali razstavo poprtnikov v gostilni Kukelj v Velikih Laščah. Mentor nam je pripravil daljše predavanje o božično-novoletnih kruhih.
S pristno domačo pustno hrano in maskami smo se srečali na Pustovanju na Polževem. Da je bilo vse skupaj še bolje zanimivo in veselo, smo pustovanje organizirali skupaj z udeleženci plesnega tečaja Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje.
Prava zanimivost je bil izlet z vlakom v Novo mesto. Tu smo si ogledali značilnosti dolenjske prestolnice, predvsem bogato zbirko Pokrajinskega muzeja, se seznanili z zgodovino in še posebej z v muzeju zbranimi etnološkimi predmeti.
Po našem načrtu spoznavanja Slovenije smo obiskali Štajersko. V Slovenskih Konjicah smo obiskali dvorec Trebnik – zeliščno galerijo, si ogledali trg in cerkev sv. Jurija. Obiskali smo žički samostan in se seznanili s slavno zgodovino najstarejšega samostana kartuzijanov na Slovenskem. Na kmečkem turizmu Gačnik na Klokočovniku smo spoznali s tradicionalno domačo hrano tega dela Štajerske. V Ločah smo obiskali obnovljeno cerkev sv. Duha in se seznanili z zgodovino in etnološkimi značilnostmi tega kraja.
V naslednjih študijskih letih smo se posvetili zbiranju gradiva za knjigo Naše kapelice.

Pripravil Ivo Puhar

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)