Dvorana Družbenega doma, petek, 25. 4. 2014
IMG 6372Farmacevt, magister Jože Kukman iz zeliščarske lekarne samostana Stična, je pripravil predavanje o zdravilnih zeliščih ter njihovi varni uporabi. Po uvodu, ki so ga spemljale elektronske prosojnice, je odgovoril na številna vprašanja, predvsem pa je poslušalce opozoril, da je pri zdravilnih rastlinah, tako kot z vsem v življenju, pretiravanje škodljivo. Povedal je, da se uporaba zdravilnih zelišč stalno povečuje, vendar proizvajalci čajev in drugih pripravkov iz njih surovine predvsem uvažajo. Narašča pa tudi nabiranje za domače potrebe, pri tem pa je potrebno natančno vedeti, kaj nabiramo, kdaj (okrog 10. ude dopoldan in po 16. uri popoldan) in katere dele rastline. Nabiramo le toliko, kot bomo porabili v enem letu, ker se zdravilna moč po 18 mesecih izgubi, poleg cvetov, listov, korenin, plodov in lubja pa se v zadnjem času vse bolj uveljavljajo tudi sokovi iz svežih rastlin (breza, čemaž …). Ker gre tu za večjo koncentracijo, pa je potrebno biti previden – največ trikrat na dan po eno žličko soka, razredčenega v vodi. Sušimo v senci na prepišnem prostoru, obnese pa se tudi sušilnik sadja, vendar na najnižji jakosti, ker temperatura sušenja ne sme preseči 40° C. Posušene rastline hranimo v papirnatih vrečkah, če so povsem suhe, lahko tudi v steklenih kozarcih.

no images were found

Splošni nasveti:
Čaji: 2 žlički na 3 dl vrele vode, stoji naj 5-10 minut.
Hladni izvlečki: rastlino prelijemo s hladno vodo in pustimo stati 12 ur, potem precedimo (bela omela, slezenovec, kolmež).
Tinkture: 10 dag posušene ali 20 dag sveže rastline prelijemo z litrom sadnega žganja, pustimo stati 3 tedne v senci (na soncu morajo stati le smrekovi vršički v sladkorju in šentjanževka v olju) Za oljne tinkture so dobra vsa olja, le kvalitetna morajo biti.
Obkladki: sveža ali suha zelišča nad soparo zmehčamo, naredimo iz tega kašo, jo namažemo na laneno krpo in čez noč damo na obolelo mesto.
Mazila: pest zelišč rahlo popražimo v 20 dag neslane masti ali sala in ohladimo. Naslednji dan spet pogrejemo in precedimo. Mazila lahko delamo tudi iz tinktur (10% tinkture in 90 % masti).
Sirupi: prekuhamo 1 l vode in 1 kg sladkorja, ohladimo in dodamo zelo koncentriran čaj. Pri žajblu do vrha napolnimo lonec z listi žajblja, prelijemo z vrelo vodo, pustimo 20 minut in precedimo ter ožmemo tekočino iz listov.
V zadnjem času močno narašča uporaba gline tako za zunanjo uporabo kot tudi za uživanje. Dobra je vsaka glina, le izkopana mora biti dovolj globoko, da ni onesnažena. Najboljša pa je obmorska glina z algami in morsko soljo.
Magister Jože Kukman je nato predstavil še zdravilne rastline in pripravke, primerne za srce, krvni obtok in ožilje, dovolil pa nam je tudi, da njegove prosojnice prikažemo tudi na naši spletni strani.

19. junija pa bo magister Kukman vodil tudi strokovno ekskurzijo v Stično, kjer si bomo ogledali tamkajšnji zeliščni vrt. Vabljeni vsi, ki vas zdravilne rastline zanimajo. Zbirno mesto bo pred knjižnico, odhod pa ob 9. uri.

Zapisala Vida Curk

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: ,